top of page

'Sonsuz Sarkis' Arter’de


respiro
Respiro

Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği Sonsuz Sarkis sergisi Arter’de

04.05.2023–04.02.2024 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Sarkis'in SONSUZ adlı sergisi, 1980'li yıllardan başlayarak 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği ‘’Respiro’’ isimli yerleştirmenin parçalarını içermekte. Sergi, geniş bir zaman diliminde üretilen eserleriyle Sarkis'in sanatını tanıtmayı amaçlamaktadır. SONSUZ sergisi, ısıtma, yakma, kamuflaj, bellek, iz bırakma, atölye, ev gibi kavramlar ve temaların yanı sıra ışık, renk ve müzik gibi farklı unsurları da vurgulayarak önemli bir rol oynamaktadır.


Sarkis, SONSUZ'da İstanbul İkonaları (1986-2023), Elle Danse (1990), Transflammation (1996-2001), Karışık Retrospektif (2001), (Arılara) Çağrı I (2013) adlı eserlerini ve Arter Koleksiyonu'na bağışladığı Respiro'nun ayna ve neonlarını, farklı zaman ve mekânlara dair hafızalarıyla birlikte Arter'e yerleştirmiştir. Sergide, her bir eser yeniden yorumlanarak mekânın bütünlüğü içinde sunulmaktadır. Sanatçının Arter Koleksiyonu'ndaki eserlerine yer veren serginin giriş bölümünde, SONSUZ için özel olarak ürettiği iki yeni yapıt da ilk kez izleyiciyle buluşmaktadır.



Domenika Kaesdorf Gökkuşağının Yedi Elbisesi



Sarkis, serginin yapımında çalışan ekibine siyah parmak izlerini duvara bırakmalarını istedi. Bu

siyah parmak izlerinin politik çalkantılar, doğal afetler ve acı kayıplarla ilişkilendirilen çağrışımları, hemen yanı başında hareket etmeye hazır gibi duran tekerlekli sandalyenin beyaz tüyleriyle birlikte hafifletmiştir.
















[Elle Danse] Dmitri Şostakoviç’in 15. Kuarteti Eşliğinde Sarkis’in Atölyesinde Dans Ediyor,
[Elle Danse] Dmitri Şostakoviç’in 15. Kuarteti Eşliğinde Sarkis’in Atölyesinde Dans Ediyor,

Devasa bir kilimin altına konumlandırılmış bir monitör, Sarkis'in eski atölyesinden bir köşeyi gösterir. Bu atölye, sanatçının bir çalışma ve düşünme mekanı olarak tasarladığı bir alandır. Aynı zamanda yapıtların buluştuğu ve bazı yapıtların içine nüfuz ettiği bir mekandır.


Atölyede Sarkis'in kamerasını yönlendirdiği hoparlörden Dmitri Şostakoviç'in 15 numaralı kuarteti duyulur.

Hoparlörün üzerinde, kendi ekseninde dönerek dans eden bir figür bulunur.

Bu figür, hem monitörde gördüğümüz filmde izlediğimiz, hem de kilimle örtülü monitörün tepesinde dönerken gördüğümüz bir figürdür. kendi belleğini üstünde taşıyarak dansına devam eder.

Sarkis'in kendi kişisel tarihinden taşıdığı küçük nesneler, seramik bir biblonun üzerini heykel çamuruyla örterek yaptığı figüre iliştirilmiştir.








7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page