top of page

Kotor Maritime Müzesi

Kotor'daki Karadağ Denizcilik Müzesi, 1880'li yıllarda “Boka Marine” Cemiyeti'nin kurduğu koleksiyondan büyümüş ve 1900'de ziyarete açılmıştır. mevcut Müze binasının birinci katı Ancak II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, 1949-1952 döneminde, 18. yüzyılın başından kalma soylu Grgurina ailesinin Barok sarayı olan tüm bina tamamen restore edildi ve Müzenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlandı. . 15 Nisan 1979'da meydana gelen yıkıcı deprem, Müze'nin normal faaliyetlerinin durmasına ve binasının büyük ölçüde hasar görmesine neden oldu. 1982'den 1984'e kadar olan süreçte konservasyon ve restorasyon çalışmaları tamamlanmış ve beş yıllık yenileme çalışmalarının ardından Müze faaliyetlerine devam etmiştir.


Müzenin giriş salonunda, Kotor Körfezi'nin zengin geçmişinden en önemli olayları ve en seçkin şahsiyetleri gösteren altı bronz kabartma pano bulunmaktadır:



Karadağ sahil kasabalarının eski coğrafi haritalarının, planlarının bulunduğu merdivenlerde Müzenin tarihi-etnografik bölümü olan birinci kattaki koleksiyonlara ulaşıyoruz.


Serginin birinci katında, denizcilerin yurtiçi gemicilik ve deniz ticaretini geliştirdiği, yabancı ülkelerde deniz ve ticaret gemilerinin inşasında aktif rol aldığı, yeni deniz yolları kurduğu 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar olan dönemin anıları saklanmaktadır.



Bu misafir odası, Risanlı tanınmış İvelik ailesinin mirasıdır. Marko Ivelic 19. yüzyılın başında Rus hizmetinde bir diplomattı ve Rus şair Alexandar Puskin'in kuzeniyle evliydi. Bunu Marko'nun kardeşi Kont Simeon Ivelic'in portresi izler Rus imparatoriçesi Büyük Katherine ve Elizabet Petrovna'nın portreleri Marko Ivelic'e tarafından verilen hediyelerdir. Rus İmparator Mahkemesi. Oturma odasının duvarları, girişin solunda fotoğrafı (Kaptan Ivelic eşi Eva ile) bulunan bu ailenin son torunu Kaptan Vladimir Ivelic komutasındaki yelkenli gemilerin resimleriyle süslenmiştir. . Resimler, bir deniz ressamı olan Vasilije Ivankoviç'in eserleridir.

Duvar vitrinleri, Napolyon ordusuyla mücadelelerde Ivelic ailesinin bazı üyeleri tarafından ele geçirilen Fransız silahlarının örnekleri de dahil olmak üzere aile silahlarını içeriyor.



Karadağ Kıyısı sakinlerinin halk kıyafetlerinin örneklerini, mücevherleri, süs eşyalarını ve ayrıca seçilmiş antika mobilya parçalarını inceleyelim.

Karadağ'ın Dobrota, Risan, Sestane ve Spitch kıyı bölgelerinin kadın halk kıyafetleri, Karadağ halk kıyafetlerinden bazı eşyaları Vitrinlerde eski takı ve gümüş işlemeli kadın kemerleri tokalar, yelpazeler, saatler, gümüş düğmeler ve süs eşyaları bulunmaktadır.


Silahlar, kılıçlar geçmişte Kotor Körfezi'ndeki insanlar tarafından korsanlara karşı deniz savaşlarında kullanılmış Vitrinler, gümüş ve altın kaplama kısa tüfekler, keseler, gümüş ve altın kaplama bıçaklar ve ayrıca Prcanj'ın Lazari ailesinin hediyesi olan bir seri içerir.





Ana vitrin, Kotor şehrinin anahtarlarının kopya basımını ve 1463 tarihli St. Nicholas Kardeşliği Tüzüğü'nün fotokopisini içerir. Burada ayrıca "Boka'ya verilen "Altın Çelenk ile Kardeşlik ve Birlik Nişanı" da yer almaktadır.




Bu oda denizcilik eğitiminin geliştirilmesine, Karadağ denizciliğinin başlangıcına ve Kotor Körfezi'nin çeşitli yerlerinden 19. yüzyıl ünlü kaptanlara adanmıştır. Vitrinde iki eğitim gemisinin maketi var: "Vila Velebita" ve Kotor Denizcilik Okulu öğrencilerinin Adriyatik ve Akdeniz'de uygulamalı seferler yaptıkları "Nauticar’’.



Diğer eserlere göz atalım;






24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page